چکیده
هدف :هدف از پژوهش حاضر تبیین رابطه میان ویژگی های شخصیتی وکیفیت زندگی با ویژگی های جمعیت شناختی در دانشجویان دانشگاه یک شهر است. طرح کلی پژوهش از نوع توصیفی همبستگی است. نمونه مورد نظر در این پژوهش را در 848 نفر تشکیل می دهند. که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه ویژگی های شخصیتی نئو و پرسشنامه کیفیت زندگی (sf36 ) بود. داده های جمع آوری شده مورد تحلیل آماری قرار گرفت ونتایج نشان داد که بین ابعاد مختلف کیفیت زندگی و ویژگی های شخصیتی مردان و زنان همبستگی معناداری وجود داشت .
کلید واژه ها :ویژگی های شخصیتی ،کیفیت زندگی
مقدمه
در روانشناسی امروز یک توافق قابل توجه درباره توصیف شخصیت بر اساس پنج عامل وجود دارد .صفات شخصیت عبارتنداز :الگوهای پایدار،ادراک،شیوه
های ارتباطی وطرز تفکر فرد نسبت به خود ومحیط اطرافش که در گستره وسیعی از زمینه های فردی واجتماعی نمایان می گردند .روانشناسان شخصیت در طی سالها کوشیده اند ساختار شخصیت را به طور کامل مورد مطالعه قرار داده وگستره تفاوت های فردی ،اهم از صفات به هنجار و نابهنجار شخصیتی را تعریف وطبقه بندی کنند. پنج بعد اصلی برای شخصیت عبارتنداز: روان نژندی ،برون گرایی،گشودگی در تجربه (همیشه به عوملی از قبیل هوش یا فرهنگ ارجاع داده می شود. )،وظیفه مداری وتوافق پذیری به حالت شخص نسبت به تربیت ونوع دوستی ،اعتماد وپذیرش صمیمانه مرتبط می باشد .وظیفه شناسی به خواست واراده برای موفقیت ،کنترل شخصی ،ماندگاری و قابلیت اعتماد واطمینان مربوط می شود. روان نژندی به میزانی که مردم احساسات منفی را تجربه کنند بر می گرددوتجربه ازاد هم به قدرت پذیرش عقاید جدید و الویت دادن به احساسات مختلف عقلانی بودن مربوط می شود.در سطحی پایین تر هر عامل ازشش مولفه یا زیرمجموعه تشکیل شده است برای مثال مولفه های عامل روان نژندی عبارتند از :اضطراب ،خشم ،افسردگی ،کم رویی، تکانشگری،زود رنجی(کوستا ومک کری 1992 به نقل از الهام تصدیقی )صفات شخصیتی می تواند بر چگونگی تشخیص وتفسیر محیط اطراف به وسیله فرد اثر بگذارد وبر کیفیت زندگی او نقش بسزایی داشته باشد .(مورهه1989ترجمه الوانی معمارزاده 1375)
در دنیای امروز ارتقای کیفیت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. کیفیت زندگی فاصله بین انتظارات وتجربیات افراد از زندگی است. معمولا افرادبا ویژگی های شخصیتی متفاوت کیفیت زندگی متفاتی را گزارش می کند. (کار،گیبسن ورابینسون،2001)
کیفیت زندگی یکی از بنیادیترین مفاهیم مطرح در روانشناسی است تغییر عقیده از اینکه تنها پیشرفت های علمی ،پزشکی .تکنولوژی می تواند منجربه بهبود زندگی شود به این باور که بهزیستی فردی ،خانوادگی ،اجتماعی جامعه از ترکیب این پیشرفت ها به همراه ارزش ها وادراکات فرد از بهزیستی وشرایط محیطی به وجود می اید از منابع اولیه گرایش به کیفیت زندگی است (اسکالاک ،براون،کامینز 2002)
فهرست عنوان
فصل اول
مقدمه
بیان مسئله
اهمیت و ضرورت تحقیق
اهداف پژوهش
تعریف نظری و عملیاتی
فصل دوم
شخصیت
کیفیت زندگی
فصل سوم
مقدمه
طرح پژوهش
جامعه آماری
نمونه آماری
ابزار پژوهش
شیوه نمره گذاری
مولفه شخصیت
روایی و پایا یی ویژگی های شخصیت
روایی و پایا یی کیفیت زندگی
روش تجزیه وتحلیل آماری
فصل چهارم
یافته های استنباطی
فصل پنجم
دستاوردهای پژوهش
محدودیت های پژوهش
پیشنهاد های پژوهشی
فهرست پیوست
پرسشنامه ویژگی های شخصیت
پرسشنامه کیفیت زندگی
فهرست جدول
جدول 1-2 مدل کیفیت زندگی
جدول 2-2 مدل فلس و پری
جدول 3-2 مدل توضیحی کیفیت زندگی لی
جدول 4-2 مدل سیستمی
جدول 1-3 مولفه شخصیت
جدول 2-3 روایی ویژگی شخصیت
جدول 3-3 روایی ویژگی شخصیت
جدول 4-3 روایی ویژگی شخصیت
جدول 5-3 پایایی ویژگی شخصیت
جدول 6-3 آلفای کرونباخ ویژگی شخصیت
جدول 7-3 آلفای کرونباخ کیفیت زندگی
جدول 1- 4میانگین و انحراف معیار مولفه های ویژگی های شخصیتی در مردان
جدول 2-4میانگین و انحراف معیار مولفه های ویژگی های شخصیتی درزنان
جدول 3-4میانگین و انحراف معیار مولفه های ویژگی های کیفیت زندگی در مردان
جدول 4-4میانگین و انحراف معیار مولفه های ویژگی های کیفیت زندگی در زنان
جدول 5-4ماتریس همبستگی ویژگی های شخصیت در کل نمونه
جدول 6-4ماتریس همبستگی مولفه های کیفیت زندکی در کل نمونه
جدول 7-4 همبستگی بین ابعاد ویژگی های شخصیتی و کیفیت زندگی مردان
جدول 8-4 همبستگی بین ابعاد ویژگی های شخصیتی و کیفیت زندگی زنان
جدول 9-4 آزمون t مستقل مقیاس نمره کل کیفیت زندگی مردان و زنان
فهرست شکل
شکل 1-2
Copyright - Developed By Alpar ©