فهـرست مطالب
عنوان
چكيده
فصل اول : مقدمه
1ـ مقدمه
فصل دوم : كليات
2ـ كليات
1ـ2ـ روشهاي پيوند كبد
2ـ2ـ تدابير دندانپزشكي
3ـ2ـ تدابير قبل از پيوند
4ـ2ـ بيماران بعد از پيوند
5ـ2ـ دوره فوري پس از پيوند
6ـ2ـ دوره با ثبات پس از پيوند
7ـ2ـ ريسك عفونت
8ـ2ـ خونريزي بيش از حد
9ـ2ـ عكس العمل نامطلوب به استرس
10ـ2ـ هايپرتانسيون
11ـ2ـ دوره رد پيوند مزمن
12ـ2ـ عوارض و تظاهرات دهاني
13ـ2ـ مروري بر مقالات
فصل سوم : موارد و روش ها
3ـ مواد و روشها
فصل چهارم : نتايج
4ـ نتايج
فصل پنجم : بحث و نتيجه گيري
5ـ بحث و نتيجه گيري
نتيجه گيري
منابع
چكيده
فهـرست جداول
عنوان
جدول1: انديكاسيونهاي پيوند كبد در كودكان
جدول2:راهنمايي هاي پيشنهادي براي درمانهاي دندانپزشكي بيماران قبل از پيوند
كبد
جدول3:موارد پيشنهادي براي درمانهاي دندانپزشكي بيماران با پيوند كبد
جدول4:رژيم پروفيلاكـسي استاندارد پيشنهادي دنـداني/ دهـاني /دستگاه تنفس
فوقاني براي بيماران با ريسك اندوكارديت باكتريال
جدول5:تست هاي لابراتواري غربالگري به منظور ارزيابي عملكرد كبد
جدول6:داروهاي معمول دندانپزشكي كه متابوليسم اوليه در كبد دارند
جدول7:Potential Risk Factors for Dental Disease in Liver Transplant Candidates
جدول8:توزيع فراواني PT و INR بيماران مورد معاينه
جدول9:توزيع فراواني كل دندانهاي موجود/ تعداد دندانهاي پوسيده يا ترميم شده
افراد معاينه شده
چکیده :
مقدمه و هدف : کبد گستره وسیعی از عملکردهای مرتبط با حفظ سلامتی و تعادل فیزیولوژیک و نیز متابولیسم بسیاری از داروها را بر عهده دارد. از آنجایی که مرکز پیوند کبد شیراز به عنوان مرکز کشوری عمل می کند با توجه به نیازهای خاص این بیماران و به جهت هماهنگی هر چه بیشتر دانشکده دندانپزشکی شیراز با مرکز پیوند کبد این تحقیق با این اهداف طراحی گردید. که علاوه بر بررسی وضعیت سلامت دهانی بیماران کاندید دریافت پیوند کبد، این مطالعه به عنوان گردآوری از ملاحظات درمانی و نیازهای دندانپزشکی این افراد در دسترس گروه دندانپزشکی قرار گیرد.
مواد و روشها : تحقيق حاضر روي 50 كودك با نارسايي كبدي انجام شد. تمامی کودکان زیر 12 سال که دچار مشکل نارسایی کبدی بودند در مطالعه قرار گرفتند . بیماریهای مخاطی , پوسیدگی دندانی و ضایعات استخوانی معاینه شد. آزمایشهای اخیر خونی کودکان از نظر، ptt ، pt و INR و دیگر شاخص های خونی مرتبط بررسی گردید.
یافته ها: شيوع پوسيدگي 82% بوده و 30% از بيماران دچار پوسيدگي در سطوح پروگزيمال دندانهاي مولر شيري بودند.30% از اين بيماران علائم راديو گرافيك لوسنسي فوركا يا پري اپيكال دندانهاي شيري را داشتند كه در اين موارد احتمال گسترش عفونت به فضاي صورتي وجود دارد. پس از مشاهده نتايج تست هاي لابراتوراي ميانگين ptt , ptو INR زير حد نرمال بدست آمد. التهاب لثه شايع ترين تظاهر مخاطي ديده شده بود(38%) .
نتیجه : معاينه قبل از پيوند اين بيماران و خارج كردن دندانهاي عفوني اكيداً توصیه می گردد كه منجر به كاهش ريسك عفونت ها در دوران پس از پيوند مي گردد. در اين بيماران نياز به اصلاح فاكتور هاي انعقادي قبل از اعمال دندانپزشكي كه شامل تزريق پلاكت، Vit K و FFP است توصيه مي شود.
از اين رو تلاش بر اين بوده است تا پايان نامه حاضر در بخش تخصصي دندانپزشكي كودكان پروتكلي جهت برخورد با اين بيماران تهيه نمايد كه قابل ترويج به ساير بخش هاي درماني نيز باشد.
کلید واژه : نیازهای آموزشی، فارغ التحصیلان، بخش اطفال.
فصل اول
مقدمه
1ـ مقدمه
کبد گستره وسیعی از عملکردهای مرتبط با حفظ سلامتی و تعادل فیزیولوژیک و نیز متابولیسم بسیاری از داروها را بر عهده دارد. بیماریهای کبدی می توانند در اثر عفونت های ویروسی، مشکلات متابولیسم چربی و کربوهیدرات و بیماریهای مادرزادي وراثتي ايجاد شوند و در کودکان نیز شایع می باشد, از اين رو بيماران با اختلالات كبدي از اهميت ويژه اي براي دندانپزشك برخوردار هستند.
تظاهرات دهانی به دنبال اختلال عملکرد کبد شامل :
crusted perioral rash, bruxism, xerostomia, smooth tongue, cheilitis, ، Gingival & perioral bleeding می باشد.
بزرگترین مسئله بیماران کبدی ریسک سرایت بيماري در انواع وابسته به ويروس، خونریزی و ریسک مسمومیت دارویی به دنبال داروهایی است که متابوسیم کبدی دارند(1).
پیوند کبد به عنوان یک پروسه نجات بخش زندگی در بیماران مبتلا به نارسایی پیشرفته کبد مطرح است.
اندیکایسیون پیوند کبد در کودکان به طور کلی شامل بیماریهای کلستاتیک، اختلالات متابولیک، نارسایی حاد کبد به دنبال عفونت های ویرال یا مصرف دارو، هپاتیت مزمن سیروز و بدخیمی ها هستند.
شایع ترین بیماری منجر به پیوند کبد در کودکان آترزی مجاری صفراوی است. در بیماریهای متابولیک مادرزادی نیز پیوند کبد جایگاه ویژه ای دارد(2).
عفونت های دهانی و دندانی از جمله کاندیديازیس مخاطی، ژنژویت و پریودنتیت، عفونتهای حاد پری اپیکال، زخم های دهانی، نیاز به کشیدن و کنترل خونریزی از جمله مشکلات عمده کودکان قبل و بعد از عمل پیوند می باشد که گاهاً موجب به تعویق افتادن عمل پیوند شده و یا امکان گسترش عفونت و یا حتی رد پیوند را به وجود مي آورد(2).
انجام پیوند کبد در ایران در سال 1993 در شیراز آغاز شده و تا سال 2000 چهل مورد پیوند کبد در این مرکز انجام گردیده است. این رقم در سالهای 2000 تا 2007 به حدود 400 مورد پیوند کبد رسید(3).
از آنجایی که مرکز پیوند کبد شیراز به عنوان مرکز کشوری عمل می کند با توجه به نیازهای خاص این بیماران و به جهت هماهنگی هر چه بیشتر دانشکده دندانپزشکی شیراز با مرکز پیوند کبد این تحقیق با این اهداف طراحی گردید. که علاوه بر بررسی وضعیت سلامت دهانی بیماران کاندید دریافت پیوند کبد، این مطالعه به عنوان گرداوری از ملاحظات درمانی و نیازهای دندانپزشکی این افراد در دسترس گروه دندانپزشکی قرار گیرد.
Copyright - Developed By Alpar ©