چكيده:
عنوان: بررسي نياز به درمانهاي ارتودنسي در دانشآموزان 16-14 ساله منطقه 19 آموزش و پرورش یک شهر
سابقه و هدف : نياز به درمانهاي ارتودنسي الگوي شناخته شدهاي ندارد و دندانپزشكان نظرهاي متفاوتي درباره نياز به درمان ابراز ميكنند. آگاهي از ميزان نياز به درمانهاي ارتودنسي براي برنامه ريزيهاي كلان بهداشتي و بيمه دندانپزشكي اهميت ويژهاي دارد. در اين پژوهش، نياز به درمانهاي ارتودنسي در دانشآموزان 16-14 ساله منطقه 19 آموزش و پرورش شهر تهران تعيين شد.
مواد و روشها: در اين پژوهش 460 دانشآموز 16-14 ساله دبيرستاني از منطقه 19 آموزش و پرورش شهر تهران معاينه شدند و نياز به درمانهاي ارتودنسي به كمك جزء سلامت دنداني(DHC) شاخص نياز به درمانهاي ارتودنسي(IOTN)بررسي شد. نمونهها از شش دبيرستان دولتي دخترانه و پسرانه به طور تصادفي وبه نسبت جمعيت انتخاب شدند و معاينات به كمك آيسلانگ و خطكش DHC زير نور آفتاب و روي صندلي معمولي انجام شد و يافتهها براي بررسي ميزان نياز در هر گروه و مقايسه بين گروههاي مختلف تجزيه و تحليل گرديد.
يافتهها: از ميان دانشآموزان معاينه شده 6/17 درصد در رتبه 4و5، 9/25 درصد در رتبه 3 و 5/59 درصد در رتبه 1و2 سلامت دنداني قرار ميگيرند. رابطه معنيداري ميان نياز به درمانهاي ارتودنسي با جنس و سن مشاهده نشد. (P>0.05)بيشترين عوامل ايجاد كننده نياز به درمان جابهجايي نقطه تماس، اورجت، اپن بايت و كراس بايت بود.
· دلايل انتخاب موضوع
آنچه براي برنامهريزيهاي كلان و حصول نتايج عالي داراي اهميت فوق العاده است وجود شاخصهاي معتبر و آمار صحيح ميباشد كه در طي يك تحقيقات صحيح با رعايت اصول و مباني آن بدست ميآيد. در علوم پزشكي و دندانپزشكي نيز اين موضوع بشدت ضروري است. داشتن شاخص و آمار در كليه گرايشهاي دندانپزشكي از جمله ارتودنسي كه بعنوان قديميترين شاخه علم دندانپزشكي مطرح است، راه را براي برنامهريزي صحيح و حصول نتايج عالي تسهيل خواهد نمود.
-- اساساً ارائه خدمات در سطح جامعه بايد با برنامهريزي و با توجه به منابع و اولويتها صورت پذيرد. در دندانپزشكي جامعهنگر نيز برنامهريزيها براي درمان جامعهنگر انجام ميشود.
-- با داشتن برآوردي از نياز جامعه به درمان ميتوان وضعيت آينده را با وضعيت امروز مقايسه نمود و تأثير كيفيت آموزش، روشها و امكانات جديدتر را براي كاهش نياز جامعه به درمان ارزيابي نمود و با انجام اين مطالعه ميزان نياز به درمان دانشآموزان 16-14 ساله منطقه 19 آموزش و پرورش شهر تهران مشخص خواهد شد.
-- از موارد كاربرد ديگر اين پژوهش ميتوان ارزيابي نتايج درمان، مقايسه شاخصهاي جديد، مقايسه نياز يا احساس نياز، تأثير رواني مال اكلوژن با توجه به شدت آن، بررسي صحت انتخاب بيمار، مقايسه روشهاي درماني و درمانكنندگان را نام برد.
-- با انجام اين پژوهش ميتوان از اين شاخص، در سطح وسيع در كشورمان براي دستيابي به اهداف فوق استفاده نمود.
-- انجام اين تحقيق نياز به زمان طولاني ندارد و امكانات خاص و پرهزينهاي نميخواهد. توانايي انجام اين تحقيق از نظر تخصصي و پرسنلي، مالي و تجهيزاتي و مواد مصرفي در چهارچوب امكانات معاونت پژوهشي ميباشد.
-- انجام اين تحقيق آسان علمي و عملي بوده و نمونهها در دسترس هستند و انجام آن پس از دوره يا آموزش مناسبي امكانپذير است. و خود محقق به همراه همكارانش قادر به انجام آن هستند. از آنجائيكه اين شاخص در بعضي از نقاط جهان به پيشنهاد W.H.O اندازهگيري شده و در كشور ما هم دو طرح كوچكتر از آن انجام شده لذا در بررسي منابع اطلاعات، مشكل خاصي بچشم نميخورد. بعلت شرايط خاص كشور ما، براي اولين بار اين تحقيق در منطقه 19 آموزش و پرورش شهر تهران بعنوان بخشي از طرح كلي مركز تحقيقات علوم دندانپزشكي در سطح تهران انجام و بدين ترتيب بناي تحقيقات بزرگتر و كاربردهاي بيشتر اين شاخص در ايران پايهريزي ميگردد.
فهرست مندرجات:
ب ـ صفحه عنوان
ج ـ تقدير و تشكر و قدرداني
د ـ تقدير و تشكر
ه ـ و ـ چكيده فارسي
فصل اول: دلايل انتخاب موضوع
بيان مساله
بررسی پيشينه پژوهش
معرفي شاخص نياز به درمانهاي ارتودنسي
اهداف
فصل دوم: متغيرها
مواد و روشها
مسائل اخلاقی و انسانی طرح
فصل سوم: يافته ها
فصل چهارم: بحث
نتيجهگيري
پيشنهادات
مشکلات
منابع
Abstract
Copyright - Developed By Alpar ©