فهرست مطالب
عنوان
چکیده 1
مقدمه 2
فصل اول: مفهوم مسئولیت پزشکی و انواع آن 4
مبحث اول: مفهوم مسئولیت پزشکی 4
گفتار اول: مفهوم لغوی مسئولیت 4
گفتار دوم: مفهوم اصطلاحی مسئولیت 5
گفتار سوم: تعریف مسئولیت پزشکی 7
مبحث دوم: انواع مسئولیت پزشکی 9
گفتار اول: مسئولیت اخلاقی و مسئولیت حقوقی 10
گفتار دوم: مسئولیت مدنی و مسئولیت کیفری 11
گفتار سوم: مسئولیت کیفری و مسئولیت انتظامی 21
مبحث سوم: مبانی مسئولیت پزشکی 24
گفتار اول: نظریه تقصیر 24
گفتار دوم: نظریه ایجاد خطر 25
گفتار سوم: نقد و بررسی نظریه ها 26
فصل دوم: ارکان مسئولیت پزشکی 27
مبحث اول: خطای پزشکی 27
گفتار اول: مفهوم خطای پزشکی 27
گفتار دوم: مصادیق خطای پزشکی 31
1- بی احتیاطی 31
2- بی مبالاتی 32
3- عدم مهارت 33
4- عدم رعایت نظامات دولتی 35
مبحث دوم: قلمرو مسئولیت پزشکی 36
گفتار اول: مسئولیت قهری 36
گفتار دوم: مسئولیت قراردادی 37
گفتار سوم: ماهیت تعهد پزشکی 38
1- تعهد به وسیله 39
2- تعهد به نتیجه 40
مبحث سوم: تحولات مسئولیت پزشکی 41
گفتار اول: دورنمای جبران خسارت 41
بند اول - مسئولیت قراردادی ناشی از اشیاء 42
گفتاردوم: قصور پزشکی 43
فصل سوم: رعایت موازین پزشکی و نظامات دولتی 45
مبحث اول: رعایت موازین فنی و علمی 46
گفتار اول: مرجع کارشناسی و امور پزشکی 47
گفتار دوم: رعایت نظامات دولتی 48
مبحث دوم: رضایت بیمار و ابراء طبیب 49
گفتار اول: رضایت بیمار 50
1- مفهوم رضایت و شرایط آن 51
2- موضوع رضایت و انواع آن 53
گفتار دوم: ابراء طبیب 58
1- مفهوم برائت 58
2- مبانی برائت 59
3- ماهیت برائت 60
4- شرایط برائت 62
مبحث سوم: تعریف عقد 65
گفتار اول: تعریف عقد بیمه 66
گفتار دوم: بیمه مسئولیت حرفه ای پزشکان 67
نتیجه گیری 68
منابع و مأخذ 69
چکیده:
مسئولیت پزشکی،پاسخگو بودن پزشک در قبال خساراتی است که به بیمار وارد می آورد و این خسارات، ناشی از انجام وظایف پزشکی است.اگر مسئولیت پزشکی مبتنی بر «نظریه قراردادی» باشد،بسته به اینکه تعهد پزشک، تعهد به«نتیجه» با به «وسیله» باشد موضوع متفاوت خواهد بود.
مسئولیت پزشکی یکی از مهم ترین شقوق مسئولیت تلقی می گردد که مبین تعهد پزشک به جبران ضرری است که در نتیجه اعمال واقدامات خود،به بیماران وارد کرده است.این اصطلاح که در نظام حقوقی ما جایگاهی ماندگار یافته، در واقع معادل اصطلاح ضمان طبیب در نظام فقهی است که در برگیرنده شقوق مختلف آن است که همانا مسئولیت مدنی، مسئولیت کیفری و مسئولیت انتظامی پزشکی می باشد و مسئولیت پزشکی را به مسئولیت قراردادی و مسئولیت خارج از قرارداد یا مسئولیت قانونی تقسیم می کنند که این دو نوع مسئولیت را ضمان ناشی از و ضمان ناشی از قانون نیز می گویند. عناصر تشکیل دهنده مسئولیت پزشکی عبارت است از:خطای پزشکی، وحود خسارت و رابطه سببیت بین فعل ارتکابی و ضرر وارده و مرتکب آن فعل در بررسی سیر تحول تاریخی مسئولیت پزشکی، نظریه های مختلفی ابراز شده است که در پرتو مبانی مسئولیت پزشکی مورد مطالعه قرار می گیرد که در این تحقیق به تفصیل درباره آن سخن خواهیم گفت.
مقدمه:
پزشکی یکی از شاخه های مهم و پر مخاطب علوم است که قدمتی به اندازه تاریخ بشریت دارد و با گذشت زمان و با پیشرفت تکنولوژی و بهداشت عمومی انسانها نه تنها از نیاز به علوم پزشکی نکاسته بلکه وابستگی نوع بشر به این جامعه پزشکی وارد مرحله جدیدی شده و روز افزون گردیده است.
همیشه تاریخ پزشکان از جایگاه ممتازی در جامعه برخوردار بوده اند. قداست حرفه پزشکی در جامعه ما هم ریشه در تعالیم دینی دارد و هم در فرهنگ غنی ایرانی.
به همین جهت در فقه اسلامی موضوع طب وطبابت بصورت باب جداگانه ای مورد بحث های فنی و حقوقی مبسوطی قرار گرفته است.
از قدیم دانشمندان ونخبگان علمی آن دوران علاوه بر فراگیری علوم مورد علاقه، دستی هم در پزشکی سنتی داشتند و هنوز بسیاری از دستاوردهای طب سنتی و طبیعی ایشان مورد تایید علم پزشکی امروز است.
در وضعیت فعلی با توجه به گسترش قابل توجه شاخه ها ی علم پزشکی در رشته ها وبخشهای مختلف و پیچیدگی هایی که برای شناسایی و درمان کامل افراد بوجود آمده شرایط خاص را در این عرصه بوجود آورده است از یک طرف کشف و تولید داروهای جدید که دارای اثر بخشی سریع و حیاتی برای بدن دارد و از طرف دیگر تاثیرات بسیار منفی که این داروها در صورت عدم تجویز و استفاده درست بر وضعیت روحی و جسمی فرد می گذارد و جود ضوابط و مقررات دقیق را ضروری و اجتناب ناپذیر می نماید.
از یک سو باید بیماران در مراجعه به جامعه پزشکی از امنیت روانی در معالجه برخوردار بوده و به درمان مناسب و ایمن خود اطمینان حاصل نمایند.
از سوی دیگر لازم است امنیت شغلی و اجتماعی پزشکان نیز مورد توجه و عنایت قوانین و مقررات حاکم قرار گیرد به طوری که برآیند این دو موضوع سلامت جامعه و بهداشت فردی و اجتماعی را موجب شود که البته می تواند کمک زیادی برا ی ارتقاء وپیشرفت علوم پزشکی و ابعاد حقوقی مسائل مربوط بنماید.
Copyright - Developed By Alpar ©