مقدمه
بخش اول: کلیات
1-مفهوم بهداشت عمومی و محیط زیست
2-تاریخچه قانونگذاری
بخش دوم: عناصر تشکیل دهنده جرائم تهدید علیه بهداشت عمومی وآلودگی محیط زیست
1-عنصر قانونی
1-1- ماده688 قانون مجازات اسلامی
1-2- آلودگی آب
1-3- آلودگی هوا
1-4- آلودگی صوتی
1-5- آلودگی خاک
1-6- آلودگی شیمیایی وهسته ای
1-7- آلودگی ناشی از زباله و نخاله
1-8- آلودگی ناشی از پسماندها
2- عنصر مادی
2-1- رفتار مرتکب
2-1-1- فعل
2-1-2- ترک فعل
2-2- موضوع جرم
2-3- وسیله
2-4- نتیجه
2-5- رابطه سببیت
3- عنصر معنوی
3-1 جرم عمدی
3-1-1- جرم عمدی مقید
3-1-2- جرم عمدی مطلق
3-2- جرم غیر عمدی
4-جمع بندی
نتیجه گیری
فهرست مطالب
محيط زيست موضوعي است كه هر چنداز ديرباز مورد توجه بشر و اجتماعات گوناگون انساني بوده است؛ اما به اهميت و جايگاه والاي آن همانند امروز عنايت نشده است و اكنون نيز آن چنان كه بايد مورد حمايت و حفاظت قرار نگرفته است. در چند دهه گذشته، به ويژه چند سال اخير، به تدريج آگاهي مردم جهان درباره خطراتي كه محيط زندگي آنان را تهديد ميكند، فزوني يافته. در همين راستا، انجمنها و گروهها و سازمانهاي طرفدار محيط زيست تشكيل شدند و به گونه فعال و مستمر با علل و عوامل مخرب زيست محيطي به مبارزه برخاستند. اين تشكيلات موسوم به سبزها و يا صلح سبز و مانند آن تلاش ميكنند تا توجه مردم جهان را بيش از پيش به واقعيات زيست محيطي و لزوم حمايت از آن در جهت حفظ و استمرار نسل بشر و ديگر موجودات و منابع طبيعي موجود جهان، جلب كنند. در ايران نيز، از چندي پيش اين اقدامات آغاز شده است و بايد همواره بر گستره آن افزوده شود تا جايي كه تلاش آنان در كنار كوششهاي ديگر مسئولان و مبادي ذيربط قانوني، قضايي و اجرايي و هم گاهي طبقات گوناگون اجتماعي، منجر به كاهش هر چه بيشتر آلودگيهاي زيست محيطي و افزايش بهبود و بهسازي محيط زيست كه در بهداشت محيط و سلامت آن، به ويژه تندرستي مردم، اثر و افرو عميق دارد؛ گردد.
لازم به توضيح است كه تهديد عليه بهداشت عمومي كه در ماده 688 قانون مجازات اسلامي بيان شده يكي از عنوانهاي جرايم زيست محيطي است كه مفهوم عالم و گستردهاي نيز دارد زيرا قانونگذار زير اين عنوان يگانه، موارد متعددي از جرايم زيست محيطي را به عنوان نمونه مطرح كرده است با استفاده از عبارت اين ماده ميتوان گفت كه جرم زيست محيطي تهديد عليه بهداشت عمومي، همان جرم عالم آلودگي محيط زيست است و مقنن خواسته است كه بر مبناي اين ماده، از محيط زيست حمايت كند. البته قانونگذار در تبصره يك ماده با استفاده از واو عطف ميان تهديد عليه بهداشت عمومي و آلودگي محيط زيست آنها را جمع كرده است تا نشان دهد كه هدف او از حمايت از بهداشت عمومي، در حقيقت حمايت از محيط زيست است. در ابتدا اين تبصره آمده است: «تشخيص اين كه اقدام مزبور تهديد عليه بهداشت عمومي و آلودگي محيط زيست شناخته ميشود…»
و اما در خصوص محيط زيست در قوانين و مقررات كشور ما اعم از قانون اساسي، قوانين عادي و ديگر مقررات، تعريفي از محيط زيست ارايه نشده است، بنابراين در اين زمينه نميتوانيم به ديدگاه قانوني استناد كنيم و ناگزير از مراجعه به متون ديگر خواهيم بود. مفاهيم و عبارت گوناگوني در تعريف محيط زيست بيان شده است كه، صرفنظر از وجود اختلاف در كلمات، تشابه فراواني از حيث مفهوم ميان آنها وجود دارد. از جملة اين تعاريف اينكه محيط زيست عبارت است از محيطي كه فرآيند حيات را فرا گرفته، محيط زيست از طبيعت، جوامع انساني، و نيز فضاهايي كه با فكر و به دست انسان ساخته شدهاند، تشكيل يافته است و كل فضاي زيستي كره زمين را فرا ميگيرد. همچنين، در تعريف محيط زيست گفته شده است كه، محيط زيست يك هديه الهي است كه از مجموعه منابع، موجودات و علل و شرايط هماهنگي كه گرداگرد هر موجود زنده وجود دارد و استمرار زندگي و حيات منوط و وابسته به آن است تشكيل ميشود.
Copyright - Developed By Alpar ©