چکیده
در این کار تحقیقاتی تعدادی از کمپلکس های چند هسته ای روی با استفاده از روی استات دو آبه و لیگاندهای فنانترولین، L- هیستیدین، L- لیزین، L- آرژنین، L- والین، L- تریونین، به فرمول [Zn3(µ-CH3COO)6L2] ، [Zn2(µ-CH3COO)4L2 ] ، [Zn4(µ-CH3COO)8L2 ] سنتز و با کمک طیف های فروسرخ و آنالیز عنصریCHN شناسیایی شده اند. با وجودی که نسبت مواد اولیه در تمامی واکنش 3: 2 بوده، اما کمپلکس به وجود آمده دارای ساختارهای متفاوتی بوده اند. برای این کار تحقیقاتی حدود هفده واکنش بررسی شده اند. بسیاری از واکنش در حلال های مختلف از جمله آب، متانل و دی متیل فرم آمید مورد بررسی قرار گرفته اند. نقطه ی ذوب یا نقطه ی تجزیه تمامی محصولات اندازه گیری شده اند.
مقدمه:
1. 1. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی روی(zinc):
عدد اتمي روی30 وجرم اتمي آن 6539g/mol و شعاع اتمي آن 1/53Å وشعاع كوالانسي آن1/25Å است . نقطه ي ذوب این عنصر 419/58 °C (692/73 K, 787/24396 °F)و نقطه ي جوش آن 907/0 °C (1180/15 K, 1664/6 °F) است. چگالي روی در دماي 293K برابربا 7/133 g/cm3 است. روی دارای الكترونگاتيويته1/6درجه ي پاولينگ می باشد. رنگ آن سفیدمایل به آبی است. روي در سال 1746 توسط آندرس مارگرف كشف شد نام آن از كلمه ي آلمانیzin به معني حلبي گرفته شده است. روي يك فلز آبي مايل به سفيد است كه در گروه IIجدول تناوبي يافت مي شود ودر دماي معمولي به حالت كريستالي و شكننده مي باشد ولي در دماي 110تا150هادي چكش خوار نرم وقابل انعطاف خواهد بود. روی یک عنصرشیمیایی است باعلامت اختصاری Zn که دارای عدداتمی 30است. روی فلزی است به رنگ سفیدمتمایل به آبی که براثررطوبت هواتیره ر نگ می شود،ودرحین احتراق رنگ سبزبراق تولید
می کند. روی بعدازآهن،آلومنیوم ومس جهارمین فلزمورداستفاده دردنیا می باشد. ازموارد استفاده روی
می توان آلیاژهای مختلف وفولادگالوانیزه رانام برد. روی بیست وسومین عنصردرپوسته زمین ازنظرفراوانی است
1-2. تاریخچه:
آلیاژهای روی ازقرن هاپیش استفاده می شده است. کالاهای برنجی که به 1400-1000 سال پیش بازمی گردد درفلسطین پیداشده است. به خاطرنقطه جوش پایین وواکنش شیمیایی این فلز(روی جداشده دوده شده وقابل دست یابی نبود) خصوصیات واقعی این فلزدرزمان باستان مشخص نشده بود. ساخت برنج به رومی هانسبت داده شده مربوط به 30سال پیش ازمیلادمی باشد. آنها کالامین ومس رابایکدیگردربوته آهنگری حرارت می دادند،که دراین عمل اکسیدروی درکالامین کاهش می یافت وفلزروی آزادتوسط مس به دام انداخته می شدوبه شکل آلیاژدرمی آمد. برنج به دست آمده یادر قالب ریخته می شدیاباچکش به شکل های مختلف درمی آمد. استخراج وتصفیه روی نا خالص در1000سال پیشازمیلاد مسیح درهندوچین صورت می گرفته است. درغرب نیزکشف فلزروی بهAndreas marggraf آلمانی در سال 1746بر می گردد. روی یک عنصر واسطه فلزی به رنگ مایل به آبی میباشد. درحالت خاص سخت وشکننده است، اما سختی مضاعفی را برای عناصر فلزی دیگر که با آن آلیاژ شده اند فراهم می آورد. کاربرد آن به عصر مفرغ بر می گرددکه در آن دوران به صورت آلیاژ با مس ،یعنی آلیاژ برنج ، استفاده می شد. در سال 1746 توسط شیمی دان آلمانی ، آندرئاس زیگسیمونت مارک گراف (1872-1709)به صورت عنصری مجزا وجدید کشف شد. نخستین توصیفات شناخته شده از روی به نوشته های کمیاگر سوئدی، پاراسلوس(1541-1493)، بر می گردد. آلیاژهای دیگر آن عبارت اند از نقره ی آلمانی ،مفرغ توپ ومفرغ فسفر. آلیاژهای روی کاربرد های گوناگونی دارند. از روی در سطح گسترده ای برای گالوانیزه کردن آهن وفولاد استفاده میشود ، این عمل با الکترولیز صورت می گیردو فلزات مذکور را دربرابر خوردگی محافظت می کند. منابع تجاری اصلی روی کانی های اسفالریت، اسمیت زونیت وکالامین می باشند.
Copyright - Developed By Alpar ©