رابطه بین مدیریت دانش و سیستم تولید ناب در کارخانه سیمان همراه با فایل spss
انسان از دیرباز برای شناخت طبیعت و پدیده های آن و برای مقابله با آن ها دست به کاوش در پدیده های پیرامون خود زده است .دست یابی او به روش منظم برای حل مجهولات به پیشرفت های چشمگیری انجامیده است.هدف تمام علوم ،شناخت و درک دنیای پیرامون ما است. به منظور آگاهی از مسايل و مشکلات دنیای اجتماعی، روش های علمی، تغییرات قابل ملاحظه ای پیدا کرده اند .این روند ها و حرکت ها سبب شده است که لرای بررسی رشته های مختلف بشری، از روش علمی استفاده شود. از جمله ویژگی های مطالعه علمی که هدفش حقیقت یابی است استفاده از یک روش تحقیق مناسب می باشد و انتخاب روش تحقیق مناسب به هدف ها، ماهیت و موضوع مورد تحقیق و امکانات اجرایی بستگی دارد و هدف از تحقیق دسترسی دقیق و آسا به پاسخ پرسش های تحقیق است.
روش های پژوهش در واقع ابزار دست یابی به واقعیت به شمار می روند. در هر پژوهش ،پژوهشگر تلاش می کند تا مناسب ترین روش را انتخاب و آن روشی است که دقیقتر از روش های دیگر قوانین واقعیت را کشف کرده و روابط موجود بین متغییر ها را نشان دهد. بنابراین شناخت واقعیت های موجود و پی بردن به روابط بین آنها مستلزم انتخاب روش تحقیق مناسب است(بازرگانو همکاران،1376)
در فصل حاضر به تکنیک های به کار گرفته شده برای انجام پژوهش اشاره می شود ، روش شناسی پژوهش با ملاحظه نوع و روش پژوهش و ابزار اندازه گیری مورد توجه قرار گرفته و در قسمت های بعدی به فرایند نمونه گیری و روش های تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار spssپرداخته شده است.
3-2روش تحقیق:
به طور کلی روش های تحقیق را می توان با توجه به دو ملاک تقسیم کرد.اول، هدف تحقیق و دوم ،نحوه ی گرد آوری داده ها .بر این اساس پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گرد آوری اطلاعات ،تحقیقی-توصیفی از نوع همبستگی است.هدف از تحقیقات کاربردی توسعه دانش کاربردی در یک زمینه خاص است به عبارت دیگر تحقیقات کاربردی به سمت کاربرد علمی دانش هدایت می شود.
تحقیقات توصیفی شامل مجموعه روش هایی است که هدف آنها توصیف شرایط یا پدپده ها ی مورد بررسی است..اجرای تحقیق توصیفی می تواند صرفا برای شناخت بیشتر شرایط موجود یا یاری دادن به فرایند تصمیم گیری می باشد. تحقیق توصیفی را می توان به تحقیق پیمایشی ، اقدام پژوهشی،بررسی موردی و تحقیق پس رویدادی تقسیم کرد.(بازرگان و همکاران،1376)
تحقیقات همبستگی شامل کلیه تحقیقاتی است که در آنها سعی می شود رابطه بین متغییر ها ی مختلف با استفاده از ضریب همبستگی ،کشف و یا تعیین شود. هدف تحقیق همبستگی عبارتست از درک الگوهای پیچیده رفتاری از طریق مطالعه همبستگی بین این الگو ها و متغییر هایی که فرض می شود بین آنها رابطه وجود دارد .این روش علی الخصوص در شرایطی کاربرد مفید است که هدف آن کشف رابطه متغییر هایی باشد که در مورد آنها تحقیقات انجام نشده باشد.
بنابراین تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه ی گرد آوری داده ها توصیفی ار نوع همبستگی می باشد.
3-3 جامعه آماری:
جامعه آماری مورد مطالعه در این تحقیق کارکنان و مهندسان خط تولید کارخانه سیمان فارس و خوزستان می باشند.که جامعه آماری96نفر می باشند.
3-5 روش ها و ابزار جمع آوری اطلاعات:
به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نظر در این پژوهش از روش مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. بدین ترتیب که به منظور جمع آوری تاریخچه و مبانی نظری از روش کتابخانه ای با مراجعه به اسناد و مدارک، سایت های اینترنتی، بانک های اطلاعاتی و مقالات علمی و پایان نامه ها و غیره استفاده شده است و با استفاده از روش میدانی و جمع آوری نظرات خبرگان و مدیران از طریق پرسش نامه رابطه بین مدیریت دانش وسیستم تولید ناب در کارخانه سیمان فارس و خوزستان بررسی گردید.
در این تحقیق از دو نوع پرسش نامه استفاده شده است که شامل :
پرسش نامه مدیریت دانش که سوالات آن شامل 55 سوال است که سوالات 1 تا 15 آن مربوط به مؤلفه فرهنگ و سوالات 16 تا 24 مؤلفه آموزش و سوالات 25 تا 35 مؤلفه تکنولوژی و سوالات 36 تا 49 تفکر استراتژیک و سوالات 50 تا 55 مؤلفه بهره وری نیروی کار را اندازه گیری می نمایند.
پرسش نامه دوم پرسش نامه تولید ناب است که شامل 30 سؤال است که سوالات 1تا 10 آن مؤلفه کاهش ضایعات را اندازه گیری می نماید و سوالات 11 تا 20 مؤلفه حداقل کردن هزینه و سوالات 21 تا 30 ارزش آفرینی مستمر را اندازه گیری می نماید.جهت اندازه گیری متغییر ها از طیف لیکرت که به شکل کلی بسیار زیاد، زیاد، متوسط، کم، بسیار کم(کاملا موافق، موافق، بی نظر، مخالف و کاملا مخالف) امتیاز بندی شده است استفاده شده است که نحوه ی امتیاز بندی به شکل زیر است
خیلی کم 1 امتیاز کاملا موافق 1 امتیاز
کم 2 امتیاز موافق 2 امتیاز
متوسط 3 امتیاز بی نظر 3 امتیاز
زیاد 4 امتیاز مخالف 4 امتیاز
خیلی زیاد 5 امتیاز کاملا مخالف 5 امتیاز
3-8 استفاده از آمار توصیفی:
برای بیان یافته های پژوهش و توصیف پاسخ های جمع اوری شده از شاخص های مرکزی نظیر فراوانی ها، میانگین ها، انحراف معیار و درصد های فراوانی از آمار توصیفی استفاده شده است.
3-9 استفاده از آمار استنباطی یا تحلیلی:
مرحله مهم و اساسی در تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده از آمار استنباطی است برای اینکه بتوان با استفاده از داده های جمع آوری شده فرضیه های پژوهش آزمون شود و نتایج به دست آمده تعمیم یابد، باید برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از روش آمار استنباطی استفاده نمود.برای انجام آزمون فرضیه آماری پژوهش ابتدا باید مشخص گردد که آیا توزیع داده ها ی جمع آوری شده نرمال است یا نه .
نرمال یا غیر نرمال بودن توزیع داده ها با استفاده از آزمون کولمرگورف-اسمیرنوفسنجیده شده سپس به منظور بررسی رابطه بین مدیریت دانش و سیستم تولید ناب از آزمون همبستگی پیرسون استفاده می گردد در پژوهش همبستگی هدف اصلی آن است تا رابطه بین دو متغییر کمی( قابل سنجش) سنجیده شود.
Copyright - Developed By Alpar ©