فهرست مطالب
عنوان
چکیده
مقدمه 2
فصل اول- مهر و مسائل پيرامون آن 4
گفتار اول- برقراري مهر در ازدواج 4
بند اول- بررسي حقوقي ويژگيهاي مهر المسمي 4
بند دوم- بررسي حقوقي مقدار مهر المسمي 8
بند سوم- بطلان مهر و آثار حقوقي مترتب بر آن 8
بند چهارم- تعهد و تكليف شوهر نسبت به مهر زن 10
بند پنجم- استقرار مالكيت زن نسبت به مهر 11
بند ششم- تضمين شوهر نسبت به تسليح مهر به زن 12
بند هفتم- چگونگي حق حبس 13
بند هشتم- بررسي مهر المسمي در طلاق قبل و بعد از نزديكي 15
بند نهم- بررسي مهر المسمي در فسخ قبل و بعد از نزديكي 19
بند دهم- بررسي مهر المسمي در فوت 21
گفتار دوم- عدم برقراري مهر در ازدواج 22
بند اول- بررسي فقهي و حقوقي نكاح مفوضه البضع 23
بند دوم- بررسي فقهي و حقوقي نكاح مفوضه المهر 27
فصل دوم- نفقه و مسائل پيرامون آن 33
گفتار اول- خصوصيت استقلال زن از نظر مالي 33
گفتار دوم- نفقه زن بطور كلي 35
بند اول- بررسي ماهيت نفقه زن 35
بند دوم- شرايط و ويژگيهاي نفقه زن شوهردار 38
بند سوم- پيامدهاي انحلال ازدواج بر نفقه 42
بند چهارم- ضمانت اجراي حقوقي و كيفري نفقه زن 43
نتيجه گيري و پیشنهاد 47
فهرست منابع 50
زن و شوهر با قرارداد ازدواج،حقوق و تكاليف مختلفي نسبت به يكديگر پيدا ميكنند.در حقوق اسلام و ايران اصل استقلال مالي زوجين مبناي روابط مالي زوجين است و هر يك از زن و شوهر در اكتساب و تصرّف اموال خود استقلال كامل دارند. امّا در حقوق كشورهاي غربي از جمله فرانسه،در رژيم اشتراك اموال،مرد به عنوان رئيس اشتراك،اداره اموال مشترك زوجين را در اختيار دارد و در رژيم جدايي مطلقِ اموال نيز مطابق فرض قانوني،حق تصرف در اموال زن را دارد مگر اينكه زن صريحاً آن را رد نمايد.از طرف ديگر تأمين هزينه خانواده در حقوق اسلام تعهدي يك جانبه است و زن در اين زمينه هيچ تكليفي ندارد.رياست شوهر بر خانواده با عنايت به ضرورت وجود مدير و سرپرست در هر تشكّل و جامعهاي،يك رياست اداري است نه استبدادي و هرگز زن، ملزم به اطاعت از مرد در امور شخصي او نيست.
يكي از مسائلي كه به عنوان تبعيض بين زن و مرد عنوان گرديده،روابط حقوقي ميان زن و شوهر است. برخي در اين باره ابراز داشتهاند كه بسياري از قوانين فقهي بين زن و مرد تبعيض قائل شده است و ضرورت دارد ايران هم به كنوانسيون بينالمللي حقوق زنان كه خواهان تساوي همه جانبه زن و مرد است بپيوندد.
براي روشن شدن زواياي مختلف اين بحث، روابط زن و شوهر را در مسائل مالي و مسائل غير مالي آنها(مسأله رياست شوهر در خانواده) مطرح می کنیم.
خانواده هسته مركزي اجتماع است و نخستين اجتماعي است كه شخص در آن گام مي نهد و آداب زندگي و اصول و رسوم اجتماعي و تعاون و از خود گذشتگي را در آن فرا مي گيرد و كانوني براي حمايت از انسان است.
همين كه نكاح به درستي واقع شده حقوق و تكاليفي براي زن و شوهر ايجاد ميشود كه حقوقدانان از آن به آثار نكاح تعبير مي كنند.بعضي از علماء حقوق گفتهاند:مقصود از روابط زوجيت همان مسائل جنسي است ولي به نظر مي رسد كه روابط زوجيت مطلق و داراي معنايي گسترده است و همه روابط شخصي(غيرمالي) و مالي زوجين را در بر مي گيرد و تخصيص آن به مسائل جنسي با معني لغوي و عرضي اين كلمات وفق نمي دهد.بنابراين،حقوق و تكاليف زوجين كه در ماده 1102 ق.م. آمده،در واقع توضيحي براي روابط زوجيت است و معني آن را روشن مي كند.
درست است كه قانون حقوق و تكاليفي براي زوجين تعيين كرده و ضمانت اجرائي براي آن در نظر گرفته است،ليكن بايد توجه داشت كه قانون به تنهايي نميتواند آرامش و سعادت خانواده را تامين كند.
Copyright - Developed By Alpar ©