فهرست مطالب
عنوان
چکیده
مقدمه
فصل اول-کلیات
تاریخچه
گفتار اول:معاني و مصاديق شرط
گفتار دوم:شروط ابتدايي و شروط تباني
بند اول:شرط ابتدائي
بند دوم:شروط تباني يا بنايي
الف:معناي خاص شرط بنايي
ب:معناي عام شرط بنايي
ج:وضعيت مفاد شرط بنايي در حقوق ايران
د:شرط بنايي در فقه
هـ:وضعيت مفاد بنايي عقد در فقه
گفتار سوم:ماهيت حقوقي شرط ضمن عقد
گفتار چهارم:تحليل رابطة عقد و شرط
بند اول:وابستگي و ارتباط شرط با تعهد اصلي (عقد)
بند دوم:وابستگي و ارتباط عقد با شرط ضمن آن
بند سوم:آثار مترتب بر وحدت رابطة حقوقي عقد و شرط ضمن آن
گفتار پنجم:خصوصيات شرط ضمن عقد
گفتار ششم:خصوصيات مورد معامله
گفتار هفتم: شروط ضمن عقد نكاح
بند اول:شروط ناظر بر احكامنكاح
بند دوم: شروط ناظر به امورخارجى
گفتار هشتم- شرط جزایی در عقود
بند اول:شرط حقیقی و شرط اعتباری
بند دوم: شروط وضعی (قراردادی)
فصل دوم- اقسام شروط صحيح و باطل و مبطل و احكام آنها
گفتار اول:شروط صحیح
بند اول:شرط صفت،موارد و خصوصيات آن
بند دوم:شرط نتیجه و تعریف و احکام آن
بند سوم:شرط فعل و مصادیق آن
گفتار دوم: موارد شروط باطل
بند اول:شرط غیر مقدور
بند دوم:شرط بدون نفع و فایده
بند سوم:شرط غیر مشروع
گفتار سوم:شروط مبطل
بند اول:اقسام شروط مبطل عقد
گفتار چهارم- وکالت شرط ضمن عقد جایز
بند اول:تعریفات و توضیحات
بند دوم:درج عقد وکالت یا عدم فسخ آن در ضمن عقد جایز
بند سوم:توافق بر لزوم و عدم فسخ در نفس عقد وکالت
نتیجه گیری
فهرست منابع و ماخذ
چکیده
بدون شک هدف از شرط ضمن عقد آن است که میان شرط و عقد ارتباط برقرار شود.در تعبیر کلی میتوان این ارتباط را به رابطهی اصل و فرع مانند کرد و از تعهدات ناشی از خود قرارداد به عنوان تعهدات اصلی یاد کرد و تعهدات مربوط به شروط ضمن عقد را تعهدات فرعی،جنبی و تبعی دانست.گرچه بسیاری از فقیهان و حقوقدانان در تحلیل ارتباط عقد و شرط به این اندازه بسنده کرده و آثار قرار گرفتن شرط در ضمن عقد را بر پایهی آن توجیه نمودهاند،اما برخی از فقها با دقت بیشتری در نهاد شرط ضمن عقد تأمل کردهاند.
تحقیق حاضر در تلاش است ضمن طرح دیدگاهها مختلف و بررسی نقاط قوت و ضعف هریک،راه حل قابل قبولی برای تحلیل رابطهی میان شرط و قرارداد ارائه کند.بنظر میرسد که قرارداد مشتمل بر شرط،مجموعهای مرکب از شرط و عقد است که با تحلیل اراده طرفین،در اغلب موارد میتوان آن را به یک مطلوب اصلی و یک مطلوب تبعی تجزیه نمود(تعدد مطلوب)به طوری که در حالت عادی،بطلان شرط یا عدم تحقق آن به درستی قرار داد لطمه نخواهد زد.
در اين تحقیق مختصر سعي ميشود ماهيت شرط عقد از منظرهاي مختلف بررسي و جايگاه آن در قانون مدني و قراردادها و نظريه هاي ابزاري در خصوص موضوع بررسي شود و با توجه به روابط حقوقي و نيازهاي اجتماعي در رابطه با شرط ضمن عقد بررسي هاي لازم صورت گيرد.
مقدمه
قبل از ورود به بحث ماهيت حقوقي شرط عقد لازم است كه در خصوص انواع شروط مختصر اشاره اي داشته باشم.در اين رابطه ما با دو مسئله روبرو هستيم.
اول:شرطي كه قبل از عقد ذكر ميشود،ولي در متن عقد بدان تصريح يا اشاره نميشود.
دوم:شرطي كه نه پيش از عقد و نه در متن عقد هرگز ذكر نميشود ليكن از اوضاع و احوال قرارداد و يا از عرف و عادت رايج وجودش كشف ميشود.
دسته اول شرط بنائي و دسته دوم را شرط ضمني عرفي مي نامند و البته هر دو دسته را به سبب آن كه در متن عقد ذكر نميشود روي هم رفته شرط ضمني مي خوانند و در برابر شرط صريح وجود دارد كه در متن عقد ذكر ميشود.شايان ذكر است كه ديدگاه فقه اماميه و قانون مدني در مورد اين تقسيم با ديدگاه حقوق خارجي متفاوت است.در آن نظام تقسيم شرط به صريح و ضمني به اعتبار ذكر و عدم ذكر آن است اما در فقه اسلامي به اعتبار ذكر آن در متن عقد است.
«به ظاهر اولين فقيهي كه موضوع شرط و مباحث مرتبط با آن را به گونهاي مستقل و مبسوط گردآوري كرده و به تحليل و بررسي آن پرداخته،شيخ انصاري است.ايشان در كتاب ارزشمند مكاسب گفتاري را به بحث و بررسي شروط اختصاص داده است و در بخشي از آن به شرايط صحت شرط پرداخته و يكي از شرايط صحت را لزوم ذكر شرط در متن عقد دانسته است ولي به همين مناسبت شرط بنايي را به لحاظ عدم ذكرش در عقد طرح و بررسي نموده است..»
Copyright - Developed By Alpar ©