فهرست مطالب
عنوان
فصل اول: کلیات تحقیق
1-1 مقدمه
1-3 اهمیت و ضرورت تحقیق
1-4-1 هدف اصلی تحقیق
1-4 اهداف تحقیق
1-4-2 هدف فرعی تحقیق
1-5 سوالات تحقیق
1-6 فرضیات
فصل دوم: پیشینه تحقیق:
1-2 تاریخچه فرش و قالی در ایران
1-2-1 فرش پازیریک، قدیمی ترین فرش جهان
1-2-2 طرح های هندسی رایج در فرش ایرانی
2-2 فرش ایران و چگونگی طبقه بندی آن
2-3 سوابق تاريخي فرش تبریز
2-3-1 تاريخ طراحي فرش تبريز
2-3-2 ساختار
2-3-3 تجهيزات اختصاصي
2-4 طرح هاي رايج
3-4-1 رنگ بندي
2-5 رنگرزي
فصل سوم: آنالیز طرح ها
3-1 آناليز طرح هاي مناطق مختلف
نماد هاي به کار برده شده
فصل چهارم:: تطبیق طرح های فرش به منظور طراحی آرم
فصل پنجم: جمع بندی و نتیجه گیری
جمع بندی و نتیجه گیری
منابع و مآخذ
چکیده:
انسان کمال طلب همواره در جستجوي سعادت و جاودانگي، به انواع روش ها دست يازيده تا عطش وجودي خود را بنشاند چنانکه همه ي انسان ها به دنبال سعادت و جاودانگي اند و هر کس مي خواهد به طريقي به آن برسد . يکي ازروش هايي که در قديم جهت جاودانگي مرسوم بوده است. کشيدن نقش هاي حيوانات ، گل ها ، درختان بوده است اين عمل نشان دهنده قدرت و سعادت وبه منظور تسخير روح صورت مي گرفته است تا بدين صورت ميل به جاودانگي و کمال خواهي خويش را به آيندگان نشان دهد.
پيشرفت بشر تا بدانجا رسيد تا بتواند اين طرح ها را از روي ديوارهاي غارها بر روي زير انداز خود همراه با ظرافت بيشتري پياده نمايد.
نقوش فرش دستباف گاهی پیام دار نوع فرهنگ جاری ،تاریخ،معماری،اقلیم و زمان بافت آن می باشد . طرح و نقشه در فرش نشانگر نوع نگاه هنرمندان به محیط و اقلیم و طبیعت پیرامون است.
مقدمه:
در زبان فارسی، واژه هنر معادل ” فن” و گاه” صنعت” به کار رفته است .به غیر از آن این واژه به معانی مختلف نظیر : علم ، کمال ، فضل ، زیرکی ، شجاعت ، عدالت ، شهامت و تقوی نیز یاد شده است .هنر فرش دستباف ، کاشیکاری ،خوشنویسی و معماری ایرانی بیش از همه چشم گیر است و در دنیا شهره آفاق است .
عمر فرش ایرانی به تاریخ کهن هنر و فرهنگ ایرانی بر می گردد. تحسین جهانیان از هنر ایران به خصوص قالی ایران ناشی از تلاش ، عشق و ذوق هنری مردم ایران همراه با فرهنگ ملی و پر رمز و راز ایرانیان می باشد .
حدیث فرش ایران ، حدیث عاشقان ناشناخته ایست که هنر خود را که تنها خودشان به مفهوم آن آشنا هستند ، با پیچیدگی نقش و نگاری که با رنگ به آن معنی داده اند فروتنی و اخلاص هنرمندان فرش ایران ستودنی است طوری که آنان حتی از به جا گذاشتن نام و نشان و زمان خویش بر روی آفریده خود پرهیز داشته اند .تاریخ پر فراز و نشیب ایران ، بخشی از سرگذشت ما ایرانیان ، در اساطیر ، افسانه ها و داستانهای تاریخی سیر می کند .حماسه پرداز بزرگ ایران، حکیم ابوالقاسم فردوسی طوسی در ابتدای اثر ماندگار و بی مانند خود ،«شاهنامه» درباره تاریخچه گستردنی و رشتن در ایران اشاره دارد و علاوه بر آن بافتن فرش را نیز به طهمورث نسبت می دهد.
نقوش فرش دستباف گاهی پیام دار نوع فرهنگ جاری ،تاریخ،معماری،اقلیم و زمان بافت آن می باشد . طرح و نقشه در فرش نشانگر نوع نگاه هنرمندان به محیط و اقلیم و طبیعت پیرامون است ، نقوش فرش دستباف ایرانی مملو از جهان بینی فلسفی و معنویت صاحب اثر در نهایت سادگی جلوه می نماید . هنرمندان علاوه بر بکارگیری عناصر طبیعی و یا خیالی ، عوامل و پدیده های موثر در زندگی بشری را اعم از وقایع تاریخی ، حوادث طبیعی ، معماری و غیره را به زبان نقش و نگار با مهارت و چیره دستی خاصی به تصویر می کشد .نقوش و طرح های فرش هر کدام نماد و پیام دار معنویت و عرفان می باشند . از انواع طرح های موجود در فرش دستباف می توان طرح اسلیمی ، افشان ، بته ، درختی ، شکارگاه و غیره را نام برد که هر کدام پیامی را می رسانند .
منابع و مآخذ
ادواردز، سيسيل. صبا،مهين دخت. قالي ايران. تهران . فرهنگسرا.1368.
پايان نامه تخصصي كارشناسي فرش (بررسي طرح و رنگ در فرش تبريز)، حسيني زهرا، صفري نادري، محمد، دانشگاه صنعتي سهند، تابستان و پائيز 1381
حصوري،علي. مباني طراحي سنتي در ايران . تهران . چشمه .1381.
ژوله، تورج. پژوهشي در فرش ايران. انتشارات يساولي. چاپ اول 1381.
سيري در هنر قالي بافي ايران، نصيري، محمدجواد،انتشارات مؤلف،تهران، چاپ اول 1374
صوراسرافيل،شيرين. طراحان بزرگ فرش ايران . تهران .پيكان.1381.
فرهنگ جامع فرش يادواره (دانشنامه ايران) احمد دانشگر، سازمان چاپ گلشهر،
قالي ايران، سيسل ادواردز- ترجمه مهين دخت صبا، فرهنگرا، تهران، 1368
قالي هاي ايراني، هانگدين آرمن، اصغر كريمي، فرهنگسرا، تهران، چاپ اول، 1375
قره قوزلو/مقاله فرش بيرجند.
مارتين ور ماززن، آيينميترا.
مقدمه اي بر شناخت قالي ايران، سياولي، جواد، فرهنگسرا، تهران، چاپ اول، 1370
نصيري،محمدجواد،سيري درقالي ايران.
Copyright - Developed By Alpar ©