انواع حق مالی:
حق مالى بر دو قسم است:
حق عينى:
و آن حقى است كه كسى نسبت بعين خارجى دارد و باعتبار آن، حق عينى نامند. حق مالكيت كه اقتدارات مالك در آن مطلق ميباشد و باين اعتبار ميتواند همه گونه تصرف را در ملك خود بنمايد، در نظر عرف با عنوان مالكيت يكى شناخته ميشود و اصطلاحاً از اقسام حقوق عينى بشمار نميآيد. حقوق عينى مانند حق ارتفاق، حق انتفاع، حق وثيقه، حق تحجير، حق شفيعه ميباشد.
حق مالى غير عينى:
حق خيار حق مالى غير عينى است، زيرا حق خيار، تسلط در برهم زدن عقد است و آن براى متعاملين ارزش دارد. در اين امر فرقى نمينمايد كه مورد آن دين باشد يا عين. كليه حقوق مالى از طرف صاحب آن قابل اسقاط ميباشد، زيرا هر كس ميتواند در مال خود هر گونه تصرفى بنمايد و اسقاط يكى از آن تصرفات است، همچنانكه هر كس ميتواند از ملك و حقوق عينى خود اعراض و صرف نظر نمايد.
تمامى حقوق مالى قابل نقل و انتقال ميباشند. مال چيزى را گويند كه بتواند مورد دادوستد قرار گيرد يعنى داراى ارزش معاوضه باشد. هر كس انتفاع از چيزى را ميخواهد سعى ميكند آن را بدست آورد و هرگاه براى اين امر دادن مالى لازم باشد آن را بدهد، بنابراين بستگى تامى بين ارزش انتفاع و ارزش معاوضه است. تمامى اقسام حقوق مالى قابليت ارزش انتفاع را براى هر فردى ندارد بلكه بعضى از اقسام آن باعتبار رابطۀ مخصوص و آثار انحصارى كه نسبت بدستۀ از افراد دارد، آنان فقط ميتوانند از آن منتفع شوند، مانند حق خيار كه فقط ذو الخيار و كسى كه از اجراء آن متضرر ميگردد ميتواند نفع بردCopyright - Developed By Alpar ©