فهرست مطالب
عنوان
فصل اول : کلیات
1-1- مقدمه
2-1- بیان مسئله
3-1- اهمیت و ضرورت تحقیق
4-1- اهداف تحقیق
فصل دوم: پیشینه تحقیق
1-2- پیشینه داخلی
1-1-2- بحث و جمع بندی پیشینه داخلی
2-2- پیشینه خارجی
1-2-2- بحث و جمع بندی پیشینه خارجی
فصل سوم: مبانی نظری تحقیق
1-3- صوری بر نظریات
1-1-3- رنه کونیگ
2-1-3- پارسونز
3-1-3- نظریه همگرایی ویلیام جی گود
4-1-3- هلموت شلسکی
5-1-3- مدل مورد ترکیبی السون
6-1-3- نظریه تبادلی هومنز
7-1-3- نهادی بودن دور کیم
8-1-3- خانواده زن و شوهری دور کیم
9-1-3- دیدگاه کنش متقابل گرایی برگر
10-1-3- پذیرش رهیافت نهادی مورگان
11-1-3- لوگان
2-3-چارچوب نظری تحقیق
3-3- مدل تحقیق
4-3- فرضیه های تحقیق
فصل چهارم: روش شناسی تحقیق
1-4-روش تحقیق
2-4-جامعه آماری و حجم نمونه تحقیق
3-4- تعاریف نظری و علمی مفاهیم و متغیرها
4-4- تکنیک گردآوری داده ها و ابزار تحقیق
5-4- اعتبار و پایایی تحقیق
6-4-تجزیه و تحلیل داده ها
منابع
1-1- مقدمه :
خانواده یک واحد اجتماعی کوچک است که با پیمان ازدواج یک زن ومرد شکل می گیرد و با تولید وتکثیر فرزندان ،توسعه واستحکام می یابد .جوامع بزرگتر نیز ،از همین واحدهای کوچک تشکیل می شوند .
بشراز آغاز ،زندگی خانوادگی را به عنوان بهترین نوع زندگی برگزیده است ودر همه یزمان ها ومکان ها بدان پایبند بوده وهست .این نوع زندگی از امتیازات انسان محسوب می شود وفایده های گوناگونی دارد .از جمله اینکه زن ومرد را از پریشانی ،بی هدفی و ولگردی نجات می دهد و به خانواده وابسته و دلگرم می سازد .
به این ترکیب آن ها از نعمت انس ،مودت و لذت جویی های مشروع زناشویی بهره مند می شوند .در کانون گرم وباصفای خانواده فرزندان مشروعی رشد ونمو می کنند پرورش فرزندان وانس باآنان یکی از بهترین لذتهای زندگی است .وابستگی کودکان ،نوجوانان و جوانان به خانواده نیز فایده های زیادی دارد .
موجب می شود که از ولگردی و انواع مفاسد اخلاقی و اجتماعی انحرافات جنسی ،ارتکاب جنایت و بزهکاری و اعتیاد به مقدار زیادی مصون بمانند .(راسخون،1:1387 )
در دوران ما خانواده ،نقشها ومسائل آن،روابط درونی وبیرونی آن ،دستخوش دگرگونیها و تحولات بسیار شده است .در خانواده هسته ای رابطه مردان ،زنان وکودکان در مقایسه با خانواده گسترده دچار تغییرات عمده ای شده است .
ساختار قدرت ،نحوه انتخاب همسر ،فرزند آوری ،اجرای مراسم خانوادگی ،تقسیم کار در خانواده ،نحوه مشارکت در امور داخل خانه و جامعه ،آینده نگری در مورد فرزندان و بسیاری از امور دیگر اصلی ترین مسائل داخل خانواده هسته ای در دوران جدید است .(آزاد ارمکی،14:1386 )
برخی خانواده را نهادی رو به تضعیف یا حتی زوال میپندارند و بر آنند که یک یک وظایف وکارکردهای خانواده به تدریج به کل جامعه وبه دیگر نهاد های اجتماعی منتقل می شود وروابط محکم عاطفی میان اعضای خانواده نیزدر جامعه ی ماروز به روز پست تر وکمرنگ تر می شود .
گروهی دیگر عقیده دارند که خانواه ی روزگارما نهادی استوارتر و سالمتر و پیشرفته تر از گذشته است و برداشتهای رایج در مورد سستی روابط خانوادگی ناشی از تصورات رویایی در باره ی گذشته و اعتقاد به این است که همه چیز در گذشته انسانیتر ،وروابط نزدیکتر وعاطفیتر بوده است حال آن که خانواده البته در طول تاریخ فراز ونشبهای بسیاری رااز سر گذرانده وشکلهای گوناگون یافته اما رویه همرفته نهادی پویا ومقاوم است که به تناسب شرایط اجتماعی وتاریخی تحولاتی میپذیرد وبا تحولات اجتماع وفق یافته ودر عین حال جامعه را نیز با خود تطبیق مید هد .
(سگالن ،9:1370 )
زندگی بدون ازدواج ،به عنوان شاخص بالقوه فرو پاشی خانواده تلقی می شود .این امر شاید به خاطر نبودن یک قرارداد قانونی ،برای تقویت هنجارها ی اخلاقی به هنگام زندگی مشترک باشد .زندگی بدون ازدواج ،چه به عنوان جایگزین وچه مقدمه ازدواج ،سال هاست که در انگلیس شایع شده است .(مسروریان ،1383 :221)
2-1- بیان مسئله :
خانواده یک گروه خویشاوندی است که مسولیت در اجتماعی کردن فرزندان و برآوردن برخی از نیازهای بنیادی دیگر جامعه را به عهده دارد . خانواده شامل گروهی از افراد است که از راه خونی ، زنهشویی یا فرزند پذیری با یکدیگر ارتباط می یابند و طی یک دوره ی زمانی نا مشخص ،با هم زندگی می کنند . (کوئن ،137:1372)
انسجام خانواده به معنای تحکیم ، عدم از هم پاشیدگی و حفظ این نهاد است . خانواده به عنوان کوچکترین واحد اجتماع ، هسته اولیه زندگی و نهاد اساسی و پر اهمیت جامعه را تشکیل می دهد. ( قماشچی ، 2:1387 )
بسیاری بر این باورند که در دنیای امروز نهاد خانواده تضعیف شده و حتی چیزی از آن بر جا نیست . این عده معمولا در چارچوب جامعه مدرن به خانواده نگاه نمی کنند بلکه الگوهای جامعه سنتی را برای سنجش کار کردهای نهاد خانواده معیار خود قرار می دهند. این در حالی است که در جامعه مدرن، هنجارها درونی شده و مشارکت فعال خانواده بر انگیخته می شود البته در اینکه خانواده از جهاتی کارکردهای خود را از دست داده و به عبارتی دولتی شده، تردیدی نیست.
امروزه دولت در جوامع مدرن و شبه مدرن ، از طریق قوانین یا ایجاد الگوهای جدید، خانواده را تحت سلطه قرار می دهد. رسانه ها هر روزه در قلب خانه ها کار می کنند و ارزش های جدیدی را ایجاد می کنند. بنابراین بسیاری خانواده را در معرض تهی شدن می بینند چرا که در خانواده های جدید حتی نهار و صبحانه بیرون خورده می شود و بسیاری از کارکردها را دولت و سازمانهای دیگر به عهده می گیرند و خانواده در دوران معاصر در حال از بین رفتن است ( ساروخانی ، 3:1387 )
عوامل گوناگونی موجب آسیب دیدن پیوند عاطفی خانواده شده و حالا انجام آن را به مخاطره می اندازند انسجام گروه به عنوان عامل پایداری خانواده ، طبعا واجد مشخصه هایی خواهد بود که تضمین کننده شخصیت پایدار گروه می باشد .( پور حسین ، 4:1388 )
Copyright - Developed By Alpar ©